Uvođenje guste hrane u ishranu mališana

Uvođenje guste hrane u ishranu mališana

Kad početi s uvođenjem guste hrane?

Po riječima: doc. dr. Evgen Benedik, univ. dipl. inž. živ. tehnol. s uvođenjem guste hrane treba započeti kada dijete pokaže zainteresiranost za hranu. Prvi znakovi su kad mališan sa zanimanjem promatra hranjenje odraslih, mrmlja, pomiče jezik, pokazuje rukom na hranu, govori "amam" itd. Signali se obično pojavljuju u dobi od šest mjeseci (možda tjedan dana prije ili tjedan kasnije). Gusta se hrana može uvoditi od 17. tjedna starosti.

Roditeljima uvođenje guste hrane u ishranu može biti prilično stresno. Potrebno je strpljenje jer je uvod u početku prvenstveno učenje i istraživanje za vas i za vaše dijete. Prva hrana koju ponudimo bebi treba biti jednostavna, neutralnog okusa kako bi se dijete lakše naviklo. Iznad svega: kod uvođenja novih namirnica treba nastaviti dojenje! Preporučuje se postupno uvođenje guste hrane.

Prvi obrok neka bude podnevni obrok. Novu hranu ponudite bebi samo jednom dnevno u maloj količini, jedna do tri žličice. Hrana treba biti tekuća (prešana). Nove se namirnice obično uvode u razmaku od tjedan dana da se beba navikne na novi okus.

Obično roditelji počinju s obrokom od povrća, no važno je da bebu nikada ne forsiramo. Za početak je dovoljna samo jedna žličica ili dvije nove hrane. Tek kada se mališan navikne na okus, preporučljivo je malo povećati dozu. Za odabir povrća, obično roditelju počnu pireom od mrkve ili tikvica jer su slađeg okusa.

Drugi i treći dnevni obrok

Kao drugi dnevni obrok, mame se obično odlučuju za večeru baziranu više na žitaricama (bez glutena) i mlijeku. Ali to treba početi uvoditi tek nakon uspostavljanja dnevnog obroka, odnosno ručka (3-5 tjedana). Nakon što beba osvoji prvi i drugi obrok guste hrane možete početi s trećim gustim obrokom. To bi bio drugi obrok ujutro ili međuobrok poslijepodne. Kašica neka bude kombinacija žitarica-voća. Najprikladnije voće za uvod su jabuke i kruške.

Uvođenje guste hrane u ishranu

Ispod se nalazi tablica koja prikazuje broj obroka guste hrane koju bi beba trebala usvajati u skladu sa svojom starošću:

Starost bebe

Preporučeni broj obroka guste hrane

Redoslijed uvođenja guste hrane

4–6 mjeseci

1

ručak

6–8 mjeseci

2

ručak, večera

8–10 mjeseci

3–4

ručak, večera, popodnevni međuobrok, jutarnji međuobrok  

Proizvodi za uvođenje guste hrane

Na evitas.hr web shopu možete pronaći sve od tanjurića do simpatičnog pribora za mališana koji će hranjenje učiniti zabavnim i također roditeljima pojednostaviti pripremu obroka.