Prvo kupanje i njega bebe

Prvo kupanje i njega bebe

 

 

Pripremili smo vam blog o prvom samostalnom kupanju i njezi mališana. Na kraju bloga, nalazi se lista svih pomagala koji su vam potrebni za to. 

Svrha bloga je želja da vam olakšamo prvu kupku mališana. Vratili ste se iz rodilišta, bebina pupkovina zarasta, zanima vas kad možete mališana prvi put okupatiPrvo mališanovo kupanje ovisi od ostatka pupkovine ili ti kad pupčani batrljak otpadne, inače do toga da pupčani batrljak otpadne dolazi već u prvom tjednu, žilice se zatvaraju i u roku 7-14 dana promjene u veziva. Kad otpadne batrljak nakon toga se uobičajeno suši otprilike još naredna dva tjedna, u tom vremenu mališana ne kupamo, jer vlaga može prouzrokovati infekciju i zbog toga je bitno da pupak bude uvijek suh. Trudimo se da pupak ne pokrivamo s pelenom već rub pelene savijemo, kako bi imao dobar protok zraka. 

Na što moramo biti pažljivi? 

  • Na temperaturu vodekoja ne smije biti viša od37°C 
  • Na temperaturu prostoranajmanje24°C 
  • Sigurnost, mališana ne ostavljamo samog
  • Opreznost kod doziranju šampona. 
  • Mališanakupamo do 12 minuta
  • Kupanjeje boljenavečer,mališan će tako lakše zaspati
  • Mališanatemeljito obrišemos tim sprječavamo razne infekcije i potencijalnu prehladu 
 
 

Što mi je potrebno za prvo kupanje? 

Za prvo kupanje nakon izlaska iz rodilišta brine se patronažna sestra, koja će vam pokazati, te obrazložiti sve što morate znati. Nakon toga ćete mališana kupati otprilike 2x na tjedan, šampon koristite samo 1x na tjedan, jer je mališanova koža jako osjetljiva. 

 

Svakako potrebna vam je kadica. Napunite ju s nekoliko centimetara vode, temperatura vode ne smije biti viša od 37°C. Svjesni smo kako bitno je vaganje mališana, zbog toga vam preporučujemo kadicu Aquascale, koja ima ugrađen termometarvagu i podlogu protiv klizanja. Naravno odabrati možete običnu kadicu i uz to dokupiti termometar za mjerenje temperature vode. 

 

Proizvodi na fotografiji: 

 

Mališana možete staviti u kadicu ujedno s tetra pelenom, tako ćete ju moći postepeno umicati i time smanjiti strah/šok koji mališan doživi kod prvog kontakta s vodom. Za kupanje možete koristiti mekane rukavice, tetra pelene ili jednostavno mališana kupati rukama. Bitno je da se pobrinemo za kosicu, zbog znojenja. Glavica uvijek mora biti nad površinom vode, na ruci možemo držati tetra pelenu kako bi spriječili klizanje tijekom korištenja šampona. Nakon kupke mališana stavimo na mekani ručnik i pobrinemo se da dobro obrišemo tijelo, posebno predjele pod vratom, za ušimameđu prstićima i stražnjicuNakon nježnog brisanja ručnikom, mališana namažemo bademovim uljem koji blagodarno utječe na kožu. Važno je takođerda mališanu nakon kupanja stavimo kapicuskinuti ju možemo za otprilike 30 minuta, jer je tad kosica već suha. Naši najmlađi obožavaju češljanje mekanim češljem po kosicito ih smiruje i ujedno kosica se brže osuši 

O njezi pupka će vam više obrazložiti medicinska sestra ili patronažna sestra. 

Proizvodi na fotografiji: 

 

Kod kozmetike za mališane najvažnije je da ne koristimo previše proizvoda, osobito šampona koji su zbog svojih sastojaka agresivniŠampon ne koristimo kod svakog kupanjapreporučena je upotreba jedanput na tjedan. Koristimo samo šampone koji su bez mirisa, jer mirisi u proizvodima mogu prouzrokovati blaže infekcije, koje nisu ni malo prijatne za vašeg mališana. 

 

Kod kupke možete koristiti i sljedeće proizvoda: 

Proizvodi na fotografiji: 

Kratka lista proizvoda koji su Vam potrebni: 

 Iznenađenje za vjerne čitatelje i nove mame. *Kod vrijedi na proizvode kategorije "Njega"*

Podjeli ovu objavu s drugima